Προβλήματα του προστάτη

Προβλήματα του προστάτη

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του προστάτη;

Ο Προστάτης και τα συμπτώματά του

Πώς μπορώ να αποτρέψω τα προβλήματα του προστάτη;

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του προστάτη;

Πρέπει να εξετάσω τον καρκίνο του προστάτη;

Γνωρίζετε τις πιθανότητες ανάπτυξης ενός προβλήματος του προστάτη; Ξέρετε τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό; Το WebMD έχει συγκεντρώσει τις παρακάτω πληροφορίες για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για αποφυγή προβλημάτων προστάτη.

 

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του προστάτη;

Για ένα τέτοιο μικρό αδένα, ο προστάτης φαίνεται να προκαλεί πολλή ανησυχία. Όπως μια ταραγμένη, πόλεμο ρήξη χώρα, είναι συνεχώς στην είδηση ​​και κάτι φαίνεται να συμβαίνει πάντα, αλλά δεν ξέρετε πού είναι ή γιατί είναι σημαντικό.

Όλοι οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο για προβλήματα προστάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν έναν προστάτη. Ρίξτε μια ματιά σε αυτή την επισκόπηση των προβλημάτων του προστάτη για να αξιολογήσετε τον κίνδυνο για το πρόβλημα με τον προστάτη σας.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH). Το BPH, γνωστό και ως μεγεθυσμένο προστάτη, είναι η ανάπτυξη του προστάτη σε ένα ανθυγιεινό μέγεθος. Οι πιθανότητες ενός ανθρώπου να έχει BPH να ανεβαίνει με την ηλικία:

Ηλικία 31-40: μία στις 12

Ηλικία 51-60: περίπου ένας στους δύο

Πάνω από την ηλικία των 80 ετών: πάνω από οκτώ στους 10

 

Τι σας θέτει σε κίνδυνο για CLL;

Μάθετε τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ενός καρκίνου του αίματος.

Ωστόσο, μόνο οι μισοί άνδρες έχουν ποτέ συμπτώματα ΒΗΡ που χρειάζονται θεραπεία. Η ΒΡΗ δεν οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη, αν και οι δύο είναι συχνές στους ηλικιωμένους άνδρες.

Καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες (εκτός από τον καρκίνο του δέρματος). Περίπου ένας άνθρωπος στους έξι θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ας διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς σε προοπτική, όμως. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη είναι συνήθως αργά αναπτυσσόμενος, μόνο ένας στους 35 άνδρες θα πεθάνει από τον καρκίνο του προστάτη.

Όπως η ΒΡΗ, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου δύο στους τρεις άντρες με καρκίνο του προστάτη είναι άνω της ηλικίας 65 ετών. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί καρκίνο του προστάτη, αλλά οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με αυτό περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό. Έχοντας έναν πατέρα ή έναν αδερφό με καρκίνο του προστάτη υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο.

Αγώνας. Οι Αφρο-Αμερικανοί άνδρες είναι πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του προστάτη από τους Καυκάσιους και ο καρκίνος είναι συνήθως πιο προηγμένος όταν ανακαλυφθεί.

Οι Αφρο-Αμερικανοί άντρες και άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη αρχίζουν συνήθως τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη σε προγενέστερη ηλικία από τους άνδρες του Καυκάσου που δεν έχουν καρκίνο του προστάτη στο οικογενειακό ιστορικό τους.

 

Προστατίτιδα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προβλήματα του προστάτη, η προστατίτιδα – φλεγμονή ή μόλυνση του προστάτη – συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες νέους και μεσήλικες. Μόνο 5% έως 10% των ανδρών αναπτύσσουν προστατίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Ο Προστάτης και τα συμπτώματά του

Ο προστάτης είναι ένας αμίαντος μεγέθους καρυδιού που βρίσκεται μόνο στους άντρες. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, τον σωλήνα που μεταφέρει ούρα μέσω του πέους. Η δουλειά του προστάτη είναι να κάνει το υγρό για το σπέρμα.

Ο προστάτης αναπτύσσεται φυσιολογικά με την ηλικία, συνήθως χωρίς προβλήματα. Σε μερικούς άνδρες, ο διευρυμένος προστάτης συμπιέζει την ουρήθρα, καθιστώντας την ούρηση δύσκολη και προκαλώντας καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH). Τα συμπτώματα της ΒΡΗ περιλαμβάνουν:

 

Οίδημα συχνά, ειδικά τη νύχτα

Δυσκολία να πάρετε ένα ρεύμα ούρων

Αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα ούρα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη, που συχνά προκαλείται από βακτήρια. Σκεφτείτε την προστατίτιδα ως έναν τύπο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος των ανδρών. Η μόλυνση του προστάτη είναι σπάνια σοβαρή, αλλά εάν έχετε συμπτώματα προστατίτιδας, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ούρησης ή εκσπερμάτισης
  • Πυρετός και ρίγη
  • Πυελικός πόνος
  • Πρέπει να ούρηση συχνότερα
  • Σύννεφα ούρα

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν έχει συμπτώματα. Ανακαλύπτεται συχνά μετά από διαλογή με εργαστηριακό τεστ που ονομάζεται αντιγόνο ειδικό για τον προστάτη (PSA). Περιστασιακά, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει παρεμπόδιση της ροής των ούρων, όπως η ΒΡΗ. Αυτό το σύμπτωμα συνήθως υποδηλώνει πιο προηγμένο καρκίνο του προστάτη.

 

Πώς μπορώ να αποτρέψω τα προβλήματα του προστάτη;

Με κάποιους τρόπους, τα προβλήματα του προστάτη, ιδιαίτερα το BPH, αποτελούν φυσικό μέρος της μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμα, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον προστάτη σας υγιή.

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης BPH. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να εντοπιστεί ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από την έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη της ΒΡΗ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη δεν μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αίτια του καρκίνου του προστάτη είναι ακόμα άγνωστα. Όπως και με το BPH, ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να τρώνε μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Δεν έχουν αποδειχθεί φυτικά συμπληρώματα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Οι μελέτες του σεληνίου, ενός ορυκτού, είχαν μικτά αποτελέσματα, αλλά η πλειοψηφία των στοιχείων δεν δείχνει κανένα πραγματικό όφελος. Επίσης, διεξάγονται δοκιμές για φάρμακα για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Καμία δραστηριότητα ή φάρμακο δεν είναι γνωστό ότι εμποδίζει την προστατίτιδα. Οι ειδικοί συστήνουν καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του πέους καθαρό.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν θα αναπτύξουν ποτέ προστατίτιδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.