Τι να κάνετε άμα εμπλακείτε σε ένα ατύχημα
Όταν έχετε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να προστατευτείτε και να κινηθούν γρήγορα όλες οι διαδικασίες που πρέπει.
Αρχικά, πρέπει πάντα να σταματάτε σε ένα ατύχημα – είτε είναι μια μικρή ζημιά είτε μια πιο μεγάλη. Είναι νομική σας υποχρέωση!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε την πιθανότητα συμμετοχής σε ένα ατύχημα, όπως το να οδηγάτε προσεκτικά και αμυντικά, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί στον οποιοδήποτε να συμβεί ένα ατύχημα – είτε φταίτε είτε όχι!
Η παρακάτω λίστα ελέγχου θα σας βοηθήσει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε μετά από ένα τροχαίο συμβάν. Είναι καλύτερο να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι πρέπει να συμβεί παρά να αρχίσετε να αναζητάτε τελευταία στιγμή συμβουλές από τον ασφαλιστή σας.
Ελέγξτε την έκταση των ζημιών
Αφού δείτε ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί ανθρώπων, που είναι το πιο σημαντικό, έπειτα ελέγξτε τις ζημιές στα οχήματα και προσπαθήστε όσο γίνεται να μην τα μετακινήσετε εκτός κι αν προκαλούν μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Περιμένετε μέχρι να έρθει η αστυνομία και βγάλτε αρκετές φωτογραφίες των ζημιών από όλα τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα.
Επικοινωνήστε με τις αρχές
Επικοινωνήστε άμεσα με την αστυνομία ώστε να έρθει περιπολικό καθώς επίσης και με το ΕΚΑΒ ή την πυροσβεστική σε περίπτωση που χρειάζεται κάποιος βοήθεια ή επεγκλωβισμό.
Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση με την άλλη μεριά
Αρκετές φορές τα ατυχήματα στο δρόμο είναι αφορμή για να ξεσπάσει καβγάς ανάμεσα στα 2 εμπλεκόμενα μέρη.
Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση και περιμένετε την αστυνομία και τους ασφαλιστές, όπου θα κανονίσουν αυτοί όλα τα διαδικαστικά.
Λάβετε όλα τα στοιχεία & δεδομένα του ατυχήματος
Θα πρέπει να έχετε σημειώσει όλα τα σημαντικά δεδομένα του ατυχήματος, όπως την πινακίδα και το μοντέλο του άλλου αυτοκινήτου, το τηλέφωνο του, το μέρος και τη διεύθυνση που έγινε το ατύχημα, κ.α.
Επίσης, αν υπάρχουν μάρτυρες, καλό είναι να κρατήσετε και τα δικά τους στοιχεία καθώς ίσως τα χρειαστείτε σε ένα ενδεχόμενο δικαστήριο με την εναγόμενη πλευρά.
Τι σημειώσεις να κρατήσετε
Μέσα στη ταραχή σας, ίσως δεν κρατήσετε όλα τα σημαντικά στοιχεία και μετά να τα έχετε ξεχάσει.
Καλό είναι, μετά το ατύχημα να σημειώσετε τα παρακάτω:
1) Πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη και πως
2) Πληροφορίες για τον άλλο οδηγό και πως ενήργησε
3) Πληροφορίες για την ασφάλιση του άλλου οδηγού.
1) Πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη
Στο έντυπο καταγραφής ατυχήματος της αστυνομίας καθώς και στο έντυπο φιλικού διακανονισμού (εφόσον και οι 2 ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν) θα καταγράψετε όλα όσα συνέβησαν όπως τις πορείες των οχημάτων, προτεραιότητες, φανάρια, κ.ο.κ.
Η αστυνομία που θα έρθει θα κάνει απλή καταγραφή γεγονότων, δίχως να βγάζει πόρισμα – αυτό είναι δουλειά των ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν μετά.
Οπότε μην έρχεστε σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς για να γράψουν ότι φταίει η άλλη πλευρά.
2) Πληροφορίες για τον άλλο οδηγό
Εδώ πρέπει να κρατάτε στοιχεία όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση του άλλου οδηγού, έτσι όπως καταγράφονται επίσημα από την αστυνομία.
Θα πρέπει να έχετε αυτές τις πληροφορίες ώστε να τις δώσετε στον ασφαλιστικό σας πράκτορα για να αναλάβει την αποζημίωσή σας σε περίπτωση που φταίει ο άλλος οδηγός.
3) Πληροφορίες για την ασφάλιση του άλλου οδηγού
Θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου των οδηγών που συμμετέχουν στο ατύχημα.
Θα χρειαστείτε το όνομα της ασφαλιστικής καθώς και το τηλέφωνο του ασφαλιστικού του πράκτορα ώστε να επικοινωνήσει ο δικός σας πράκτορας.
Προσοχή στα στοιχεία που δίνετε
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα προσωπικά στοιχεία που δίνετε στο άλλο μέρος. Θα χρειαστεί να δώσετε μόνο όνομα, τηλέφωνο και διεύθυνση ώστε αντίστοιχα να τα μεταβιβάσει στην ασφαλιστική του εταιρεία.
Οποιοδήποτε παραπάνω στοιχείο δεν είναι απαραίτητο εκτός αν ζητηθεί από την αστυνομία.
Επικοινωνήστε άμεσα με την ασφαλιστική σας εταιρεία
Αμέσως μόλις λυθούν τα πρώτα διαδικαστικά θέματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και να καλέσετε τη φροντίδα ατυχήματος ώστε να έρθει και να παραλάβει το όχημά σας – εκτός κι αν η κατάστασή του το επιτρέπει να μετακινηθεί.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έρθει κάποιος άνθρωπος της εταιρείας ώστε να σας βοηθήσει με τα διαδικαστικά θέματα καθώς και την καταγραφή των ζημιών.
Τρόπος αξίωσης αποζημίωσης
Η αποζημίωση θα ζητηθεί με 2 τρόπους. Αν φταίει η άλλη μεριά και βρίσκονται και οι 2 ασφαλιστικές εταιρείες στο φιλικό διακανονισμό, τότε θα αποζημιωθείτε εντός μερικών ημερών από τη δική σας ασφαλιστική εταιρεία.
Αν η άλλη ασφαλιστική εταιρεία δεν βρίσκεται στο φιλικό διακανονισμό, τότε θα πρέπει ο ασφαλιστικός σας πράκτορας να τρέξει τις διαδικασίες αποζημίωσης μέσα από την άλλη ασφαλιστική.
Κάτι που συνήθως είναι χρονοβόρο καθώς οι ασφαλιστικές αργούν να απαντήσουν στα αιτήματα ώστε να γλυτώσουν χρόνο από την καταβολή αποζημιώσεων.
Περισσότερες συμβουλές γύρω από την ασφάλεια αυτοκινήτου
Αρκετές συμβουλές και προτάσεις για φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου θα βρείτε στο blog της ενημερωτικής ασφαλιστικής ιστοσελίδας asfaleies24.gr .
Εκεί μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές γύρω από τα ατυχήματα και πως να ξεμπερδέψετε γρήγορα από ένα ατύχημα και να διεκδικήσετε την αποζημίωσή σας.
Τέλος, υπάρχουν προτάσεις εταιρειών για φθηνή ασφάλεια καθώς και κριτικές πελατών έτσι ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς ασφάλεια αυτοκινήτου.